15. července 2008

Microsoft: Letní škola Web 2.0


Každý rok o prázdninách jsem jezdíval na tábory, určitý táborový den připadl na výlet do blízkého okolí. Rozhodl jsem se moje pracovní prázdniny zpestřit jedním takovým výletem. Tentokrát do té hezké budový s nápisem Microsoft, která leží u výpadovky na Chodově.


Po příjemné cestě jsem se dostal do BB Centra, které se skládá z obrovských prosklených noblesních budov. Tamější obyvatelé v době 9:00-16:00 jsou téměř identičtí: stejné oblečení (dobře upravený manažer v obleku či sličná sekretářka s proklatě bujným účesem ;-), stejné je to s doplňky (taška na notebook) a nezbytná je káva typu StarBucks.
Prezentační místnost v budově tvůrců operačního systémů Windows je hned v přízemí, takže jsem měl dost času pozorovat lidi, kteří nápadně často odcházeli pro pití zdarma.

Dost mě překvapilo složení lidí. Z 40 přítomných, bych tipoval že na takovouto akci půjde tak 1/8 z dorazivších. Našli byste zde starší paní s aktivním zájem o výpočetní techniku (četba knihy o Wordu), fandu stylové techniky s iPhonem, starší páni zřejmě nějací administrátoři/správcí_sítě ze zaběhlých předrevolučních firem nebo mladíky věkem 16let. Osobně jsme čekal že zde bude podobné složení lidí jako např. na TechCrunchi,tedy se 100% zájem o výpočetní techniku, ale nebylo tomu tak.

K obsahu přednášky, nejdříve zběžný úvod co je sociální síť a ten Web 2.0 (stále stejné definice, protkané popularizací Microsoftu, jakož to první firmou využívající naplno AJAX v Outlook Live Mail verzi či co.) Dosud jsem četl že toho dosáhl Google se svým Gmailem (pro čtenáře z Německa: Google Mail). Pravda bude někde mezi. Microsoft vymyslel asynchronní načítání obsahu stránek (IE 5.5) a Google využil potenciál v Mapách a Gmailu.

Dále jsme byli provedeni krátkým napsáním funkcí pro získání obsahu skrz XMLHttpRequest v Javascriptu. Po skončení zhodnocení že JavaScript je pomalý (slovní můstek k tomu jak Silverlight je vlastně fajn) a že na psaní takových Javascriptových tomto má založen svůj byznys Google :) (jo rivalita je zde cítit). Občas zde nebylo zmíněno že právě vlastní JScript (odnož standartu ECMAscript, který používá vlastní proprietrání funkce) ztrpčuje programátorům život.

Další tématem byl právě Silverlight, jakož to kvalitní RIA aplikace třeba pro streamovná videa. Můžete uložit video s datovým tokem 1,4 MB ( DVD mívá 7-8MB) a 5TB trafficem. Můžete si tak vytvořit třeba vlastní YouTube

Nejvíce jsem se dozvěděl o návrhovém vzoru REST, o kterém jsem ni nevěděl. A že nevíte co je návrhový vzor ?

Malá odbočka. Vývoj softwaru stagnoval a z vynaloženého času programátorů pouzé mizivé % projektu bylo dokončené do zdárného konce. Řešily se tedy cesty jak být úspěšnější, vzniklo odvětví softwarové inženýrství. Spolu s ním vznikaly metody v samotném programování: šlo o objektové programování (znovu použítí kódů - jednou napíšete zdroják např. pro stahování souborů a pak použijete vždy v dalších projektech) a dalé návrhový vzor.

Jedná se o pojmenování problému a jeho vyřešení v části kódu. Je to jako byste potřebovali vynalézt 4 objekty které by se dalo pod automobil. Zjistíte že něco takového už někdo řešil a vymyslel řešení. Jmenuje kolo, jak se vyrábí a používá. Právě toto pojmenování značně zjednodušilo a zrychlilo řešení problémů. Vytvoříte kolo a díky objektovému programování použijete stejný kód 4x ;-)

A právě jedním z návrhových vzorů je REST, jedná se o plné využítí internetových metod pro ziskání obsahu. Běžně používáme POST / GET pro zasílání formuláře a přihlašovacích údajů.
Dále existuje ještě HEAD, PUT, DEL, které právě využívá REST pro práci se soubory (přidání, odebrání, aktualizaci obsahu)

Dalším velkým krokem je použití stavových kódů HTTP protokolu. Nejčastěji znáte číslo 404 stránku nelze zobrazit. Pokud tedy zadáte soubor, který neexistuje vrátí se vám díky 404, zpráva o neexistenci
Dosud moderní metody využívají SOAP (zapouzdřené XMLko). Pokud tedy v tomto případě soubor neexistuje, musí se vytvoři XMLko o zprávě a, k tomu přidat hlavička - vznikne SOAP a pošle se klientovi. Zbytečně složité.

Kdysi jsem četl o PUT/HEAD/DEL v knize o interetu a přišlo mi škoda, proč je někdo nepoužívá, myslel jsem že jsou úplně odepsané. A ejhle, hned je tu využítí.

Dále něco málo k semantickému webu, ale ne moc dopodrobna, nedostali jsme se ani k ontologii :-)

Toť k obsahu úterní přednášky, dalé nasledovaly dva dny o programování client a server side aplikací, ale na ty jsem už nešel. Nakonec jsem šel do práce a myslim že jsem udělal dobře

Osvětovou přednášku hodnotím kladně, podporuji prezentaci vlastních produktů pokud jsou dobré. Více takových akcí. Děkuji


Zajímá tě více?

5 komentářů:

  1. Já bych spíše řekl, že asistentky mají proklatě bujné poprsí, než účesy :-D To tolik neláká.

    Jinak asi moc fajn přednáška, co? Taky bych asi na nějakou mohl zajít...

    OdpovědětVymazat
  2. Nechal jsem to volné spojení, ať si každý doplní dle svého :)

    Fajn byla, bohužel jsem se dozvědělo velmi málo informací, více takových akci...

    OdpovědětVymazat
  3. Nejlepší na takových akcích je, že si odpočineš, najíš se, popiješ a pak s hezkým pocitem plnosti odejdeš :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím na fotografii Štěpána Bechynského?
    Byl jsem tam loni na Letní škole programování (ASP.NET) a vedl to stejnej chlapík. Podaný to bylo vcelku pěkně (i když taky z velký části propaganda Microsoftu), jen si musím příště najít něco, co mě víc zajímá.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano byl to Štěpán, ten je teď v Redmondu, takže brzy by mohly být přednáška o noviknách Microsoftu na poli webových služeb.

    Jinak škoda že jsem vloni na letní programování v ASP.NET nešel, mohlo to být zajimavý, rozšířit si obzory

    OdpovědětVymazat