2. srpna 2008

Dva tipy na zajímavé blogy Hospodářských novin

Weblogy? Co to je ?
Stále větším fenoménem jsou blogy. Pamatuji si na rok 2000 kdy jako pravidelný čtenář časopisu Level (číslo 71) jsem se dozvěděl (strana 102) o něčem zvaném weblogy. Nedokázal jsem pochopit co to vlastně je a k čemu to slouží. Vždyť na internetu jsou jenom www-stránky, které si každý naprogramuje. K čemu tohle může sakra být?

A vida, 8 let uběhlo jako voda a tenkrát ty běžné webové stránky nahradily blogy. Většina dnešních webových stránek běží na blogovací mechanismu. Lidi nejenže píší vlastní blogy o tom co dělají, specilizované blogy (o hrách, filmech, internetu, programování, jídle), ale vznikají stránky o seriálu formou blogu, některé firmy mají své stránky postavené na blogu, dokonce vloni ilegální českých překlad posledního dílu Harry Pottera se také publikoval na blogu.


Nevšední hosting blogů

Další trendovou vlnou jsou blogy na doménách, které se přímo nespecializuji jejich hostování.
Jednim z první bych časopis Respekt, který poskytl svůj prostor pro zveřejnění svých názorů

První velký krok udělal server aktualne.cz který nabídl blogovací prostor politikům.
Mladá Fronta MF Dnes (idnes.cz), nabídla blog komukoliv
Oborově orientovaný zive.cz poskytuje opět místo pro své blogery.


Cíle těchto blogů
Jde o obsah a prestiž. Z množství lidí píšící blogy (každý kdo umí psát, bonus je pokud umí číst) se vyfiltrovali lidi s kvalitními články, které lákají velké množství čtenářů (jedním z nich například Radek Hulan )

Zive.cz, kdysi jasná jednička na českém internetu (-6let zpátky) se poslední dva roky trápí v nedostatku nápadů. Krátké, strohé a nezajímavé články, které vycházeli pouze proto, aby se mohli publikovat denně. Na druhé straně dravý a hladový blogeři po čtenářích, prestiži a penězích píší své obsáhle články s množsvím rad a fotek. Musím se zive.cz zastat, poslední půlrok se vrací a ožívá.

A právě vidina zajimaývch článků a zvednutí návštěvnosti za minimální námahu (zaplacení autorského honoráře), vede tyto servery k spuštění subdomén *.blog.server.cz


Ekonomicky orientované blogy
Jeden z posledních zajímavých serverŮ (ihned.cz) se tématicky orientoval na ekonomickou část obyvatelstva. Jejíž blogeři jsou z řad velkých firem(Leader Voice) nebo studenti (ekonomie?)

Z těch blogů jsem si vybral dva zajímavé, a to Radima Jančuru (Student Agency) a Zbyňka Frolíka (Linet)


Zajímá tě více?

Žádné komentáře:

Okomentovat