25. října 2008

Můj pohled na Google Developer Day 08 v Praze

První historický český Google Developer Day se uskutečnil tento pátek 24.10. Na začátku tohoto roku se objevily první spekulace o možnosti konání této akci v hlavním městě naší republiky. Zhruba po dvou měsících se tyto informace potvrdily. Během srpna již bylo možné se registrovat na tuto největší akci společnosti Googlu v našich končincáh

Místo konání akce bylo vzdálené od mého domova zhruba 30minut autobusem bez přestupu, takže jsem naplánoval na dobu mého doražení 20 minut před slavnostním zahájením - tedy 9:40.

U vstupu jsem se nahlásil u velmi pěkných hostesek, dostal brožurku o Google API, vysačku se svým jménem a šedivé vývojařské tričko.

Následovalo korzování hlavním prostorem a poznávání lidi. Nakonec jsem zakotvil u Martina Hassmana, se kterým jsem se potkal již na WebExpu. Když jsem šel odšatit moji bundu na konec dlouhé fronty. Tam jsem potkal spolužáka ze školy, takovou Nulu - Nuláka ( TheZero).

Vpravo u stolku je vidět Fuxoft (František Fuka)

Nakonec jsem jako většina lidi šel na slavnostní zahájení do největší sálu, který jistě nebyl za zenitem doby.

Odbočka - velmi chytrá akce pro vypnutí mobilu
Kateřina Holcmanová nás přivítala a použila velmi lstivou metodu pro vypnutí mobilu. Pokud řeknetě skupině lidí ať něco udělají, tak to splní účel pouze z 50%. Takže jsme byli poproseni abychom si stoupli, při této přiležitosti výtáhli své mobily kterým rázem měl být vypnut zvuk. Pokud konkrétní požadovanou akci spojíte s daleko větší akci (stoupnutí, klik, dřep, výskok, běh) účel má daleko větší. (během přednášky zazvonil pouze 1mobil, z cca 500 lidí).
Maličkost, ale chytrá maličkost !

Poté nás pozdravil i Jan Šedivý šéf vývojářů, pak se dostal ke slovu Nelson Mattos. Ve své přednášce naznačil logickou strategii Googlu.



Client, cloud and connectivity.
Velkou část lidského snažení na internetu má pod palcem právě Google. Kdyby ovšem zkrachovaly všechny prohlížeče (pouze hypoteticky), tak by zkrachoval též. Prostě chci říci že veškerý bussines model je postaven na tom programu, který se připojí k internetu (browser). Proto doplnil škálu svých produktů a vytvořil svého CLIENTa - Chrome.


Další náznakem kudy se asi ponesou další budoucí aplikace je tzv. cloud computing. Veškeré aplikace běží na vzdáleném serveru a vy se k němu vzdáleně připojujete. Přesně tak jak to známe z aktualních aplikací pro email (gmail.com) a mapy (maps.google.com). Ještě před 5 lety jsem si nedovolil říci, že právě tyto aplikace budu používat pouze online a nebudu instalovat nic u sebe. Stejně tak ani nedokážu odhadnout které další aplikace to budou za dalších 5 let. (Třeba Jan Wagner zastává názor že bude možné mít pouze terminál slouží k připojení virtuálním počítači, až tak nereálné to nevidim)

Poslední bodem je konektivita. Opět inženýři vidí na několik let dopředu a dokážou odhadnout hlavní zařízení budoucnost - mobilní zařízení, které bude přistupovat k internetu. Stejně tak jako to je dnes v Africe, kde většina lidi nemá počítač, ale právě k internetu se připojuje přes mobil. Proto vytvoření Androidu a podchycení technologie hned od začátku.

Velmi vtipné mi přišlo, když hned vedle mě náhodou seděl Lukáš Jírovský, se kterým jsem byl občas v kontaktů kvůli = {igoogle gadgets, testing iphone webpages}. Takže jsme spolu chvíli pokecali a vydali se na Intro to the Geo Web od Jardy Bengla.


Ukázka toho co mapy všechno umí, velmi pěkná přednáška. Věděli jste že do nových aut BMW je možné si poslat trasu do GPS modulu přímo z webových stránek?? Velmi pěkné.
Další zajímavou věcí je lokalizace jednotlivých BTS mobilních vysílačů. Protože aplikace Google Mapy funguje i na mobilech bez modulu GPS. Takže pokud někdo má GPS, ihned pošle na server aktuální pozici + seznam připojených mobilních vysílačů v okolí. Z velkého množství dat, potom mají lokalizované jednotlivé vysílače. Pokud tedy používate jaýkoliv mobil s aplikací, ta zjistí na jaké 3 vysílače jste připojeni a pomoci triangulace odhadne vaši polohou. Novinkou je sběr informaci pomocí wifi. Tím se lokalizace zpřesní.


Po celou dobu se z jednoho sálu stala Relax zóna, fotbálek, velké míče, sladkosti, barevný twister ;) a střelnice..

Potkal jsem plno lidí. Jakuba "PHP" Vránu, Petra "pixy" Staníčka, Františka "Fuxoft" Fuku, Jana Tiché a Marka Prokopa z "HÁ-JEDNIČKY-CÉZET", profesora ČVUT FEL (FI?) Tvrdíka, dva cvičící z FELu jednoho jsem měl na algoritmizaci a který si předemnou nadaval maso na talíř, vtipné setkání ;-) Dále tři spolužáky z STMka. Všichni co kolem mě se bavily: "kdy přijde šéf", "šéf mi psal že nepřijde", "neviděl jsi šéfa". Snad každý tady měl svého šéfa...

Dále jsem šel na Search friendly web development. Přednáška byla o optimalizaci SEO a googlích nástrojích. Užitečné, o tématu jsem moc předtím tolik nevěděl.

Na další přednášku jsem se velmi těšil. Název Gadgets Best practices znělo velmi slibně. Anotace byla že se jedná o přednášku pro pokročilé uživatele obeznámené danou problematikou. Možná někoho budou zajímat mé gadgety SlideShowTV nebo Batman gadget. Přednášku vedl Adam Hořčica, výherce únorové soutěže Googlu. V rámci agendy bylo zmíněno, že se dozvíme na jaké problémy při programování gadgetů narazily a jak je vyřešit.
Přednáška byla řešena spíše pro začátečníky (z čeho se skládá gadget, atd), já jsem se dozvěděl něco málo. Čekal jsem větší přísun informaci, takže ponaučení pro příště: online videa nebo zahraniční konference ;-) Taky asi kluci nechtěli prozdradit své know-how, když dělají aplikace komerčně.


Další přednášku jsem šel na Mapy API, ale workshop probíhal jako úloha ve škole. Dostal jsem zadanou webovou stránku kde byl návod. Ovšem mohl jsem se ptát speakera jenže mi to přišlo škoda když kolem probíhají tak zajímavé přednášky. Šel jsem na Open Web, která nebyla špatna. Prostě ukázky HTML5.
Na poslední přednášku jsem šel Creating Client Side Search Engine with Gears and Dojo. Určitě to bylo zajímave, jen jsem se nechytal.

Zakončení proběhlo velkolepé jako zahájení.

Pak byl večírek, na kterém jsem byl asi hodinu, něco jsem zobnul a zapil.
Poté s vidinou nových cílů odjel domů...


Dostal a vyhral jsem zajímavé věci

Tričko Google Developer Day



Zimní bundu YouTube (moc pěkná !!)

Termo hrnek

A přebarvovací hrníček


Další zajímavý článek možno přečíst zde: http://kryl.info/clanek/616-google-developer-day-2008

zde jenom bleskovka http://zkusenosti.gug.cz/2008/10/google-developer-day-2008-v-praze-je-za.html


Zajímá tě více?

7 komentářů:

  1. Pěkněj článek. Jen mi chybí víc fotek, těch hostestek :D Jinak v tý relax zoně, to youtube se židlí - tam šlo o co? Tu bundu youtube si vyhrál? Takovou bych bral, kdyby teda měla na zádech moji ikonku a odkaz na můj youtube profil :D A hrníček je prostě cool

    OdpovědětVymazat
  2. To bych tam nedělal nic jiného než fotil hoestesky ;)
    Na té židli se lidi mohli vyfotit a měli za sebou silnou značku :) Ano bundu jsem vyhral stejně jako dalších cca 20 lidí. Je fakt skvěla, budu jí rád nosit a hrníček je bezkonkurenční..

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle akci ti závidim.

    No ne, Nulák tam byl? Vim, že ho na STM wiki všichni uctívaj, ale ještě jsem pořádně nepřišel na to proč. :)

    Jinak v cloud computingu vidim taky budoucnost. Ostatně i z hledisk využití výkonu by to bylo lepší. Takhle máme všichni nadupaný stroje, ale jejich výkon využijeme jen ve zlomku času kdy běží.

    Přebarvovací hrníček je super. :)

    A ten YouTube plac byl hádám spíš myšlenej pro vlogery. Mohli udělat spot přímo z místa.

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem netušil že je nulák taková Star :)

    s tím využiváním PC máš pravdu, leckdo má dual-core a hry hraje jenom večer a přesden používá pouze spredsheets & docs

    pro vlogery, to je možné, mít JB iphone tak udělám online stream :)

    OdpovědětVymazat
  5. Člověk jenom lituje, že tam taky nebyl. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Už jsem říkala, jak bych taky chtěla takové google vjecičky...

    OdpovědětVymazat
  7. Zelený mužíček: no jo, zkusim příště psát články v předstihu, aby se tam mohli dostat i návštěvnící mého blogu

    Máří: já věděl že se ti dárky budou líbít a mě budeš v duchu nenávidět :)

    OdpovědětVymazat