6. října 2009

Google Wave - návod jak začít (1)

Ať už Google Wave používáte, čekáte až dostanete pozvánku nebo jen čekáte na finální otevření, rád bych vám sepsal pár úvodních postřehu, které vám pomůžou chytit tu správnou vlnu a vytvořit si tak vlastní názor ohledně možné užitečnosti.(ti kteří jsou nominování a čekají jen na email od Google může tento text ukrátit čekání). Mělo by se jednat o pár postřehu a o tom jak začít...


Nic nevim - "kdo že ten Google Wave je?"
Pokud se chcete v jednom uceleném článku dočíst o co se jedná doporučuji článek Marka Prokopa na encyklopedii Knolu http://knol.google.com/k/marek-prokop/google-wave


,,Nic to neumí" - v tom je jeho velká výhoda
Po přihlášení shledáte velmi spartánské rozhraní a možná budete zklamáni. Možná jste čekali barvy, zpěv a blikáni - ono však je vše jinak. Hlavní sílou Google Wave bude personalizace, kam si přidáte Vámi vyhovující rozšíření (v podobě robotů nebo gadgetů), na které webové stránky přidáte Google Embed a jak budete se systémem / komunikačním protokolem pracovat. To že nedefinuje hranice a mantinely může být zpočátku skličující protože nejste vedeni za ručičku, o to více (za 2roky?) budeme za navržené rozhraní rádi.


Jak začít editovat?
Pokud již máte učet, doporučuji kliknout na ikonu New wave (zeptá se vás zda chcete pozvat spolupracovníky), vytvořit svoji první vlnu kterou uvidíte jenom vy a zkusit si něco napsat.

Jak někomu napsat?

Pokud někdo z vašich kontaktů (většinou jde o lidi se kterým jste ve spojení přes GMail) má Wave účet, zobrazí se Vám v kontaktech. Po kliknutí na jeho ikonku můžete do něho ťuknout tlačítkem Ping (otevře se menší okno s možností napsání prvního textu do vlny) nebo kliknutím na New Wave čimž se vytvoří nová vlna rovněž s možností editace. Pokud máte něčí adresu můžete si jeho kontakt přidat (ve tvaru něco@googlewave.com)


Popis rozhraní

Hlavní rozhraní je mřížkově rozděleno na několik sekcí, kdy šířku (výšku) jednotlivých sloupců jste schopni měnit při najeti myši na jejich okraj.




panel Navigace


  • Inbox - stejně jako inbox v GMailu, zobrazuje tedy poslední vlny (jež byly editovány), pokud s nima dále nebudeme pracovat doporučuje se Archivovat (zobrazí se pod položkou All)
  • All - všechny vlny na kterých se podílim (jsem členenem)
  • By Me - všechny vlny do kterých jsem přispěl (editoval jsem je)
  • Requests - žádosti o podílení se na vlně s neznámými kontakty
  • Spam - položka pod kterou se budou skrývat "nevyžádané vlny", při vývoji emailu položka Spam neexistovala, co budeme říkat za 20let? (při vývoj Wave položka/funkce xxx neexistovala)
  • Settings - pokud čekáte klikací menu, tak jste se spletli, opět ve formě vln (zatim ve fázi vývoje)
  • Trash - smazané vlny
  • Searches - položky v tomto seznam jsou uložená vyhledávání (abychom nemuseli pokládat stále ty stejné dotazy) jednoduše je vyvoláme kliknutím zde, odlišit je lze mezi sebou barevným označením
  • Folders - třídění dovolují vlastní adresáře, které narozdíl od štítků dovolují umístění právě v jednom z nich, pro odlišení lze v nastavení definovat barvu adresáře



panel Kontakty

Obsahuje všechny uživatele, které máte ve svých Google Kontaktech a zároveň používají Google Wave. Kliknutím na vlastní ikonku můžete měnit status (známe z ICQ později Facebook). Informace a ikonka o Vás je nahrána Google profilu (který můžete odklikem odtud editovat). Pokud znáte konkrétní adresu můžete přidat nový kontakt, jinak správa kontaktů je provedena přechodem na klasickou správu kontaktů pod Googlem (http://www.google.com/contacts/ )



prostřední panel: seznam vln

první vlna je nepřečtená, obsahuje 5 nových zpráv
druhou vlnu jsem uložil do složky Můj archiv s modrym rozlišovačem, vlna obsahuje gadget (ikonka dílku puzzle) a obrázek


  • New Wave - vytvoří novou vlnu, ve které jste logicky jediným účastníkem
  • Vyhledávací políčko: slouží k vyledávání textu ve vlnách nebo pomocí prefixových parametrů slouží k třídění (ty lze pak uložit do Searches v menu Navigace)
  • Archive - uloží vlnu do archivu (v sekci menu pod položkou All), jakmile bude vlna aktualizovaná, objeví se opět v Inboxu
  • Mute - "umlčí" vlnu, podobné jako Archive, jakmile je však vlna aktualizovaná, neobjeví se v Inboxu
  • Inbox - přesune do inboxu
  • Spam - označí jako spam: i zde se očekává spam :-)
  • Read - označování stavu přečtenosti vlny
  • Unread - označování stavu nepřečtenosti vlny
  • Trash - hodí do koše
  • Move to - přesunedo požadovné složky

pravý panel: samotná Vlna
V posledním panelu se zobrazuje samotná vlna. Tlačítkem [+] přidáváte spolupracovníky, jejichž součinnost je indikována přítomnou ikonkou.

K editování můžete využít klasické webové editování textu (viz ikonky na obrázku níže), možnost přidání přílohy/obrázků (ikonka svorky), vyhledávání z Google (ikonka G+) gadget přes URL (ikonka dílku puzzle), anketní hlasovací formulář Ano/Ne/Možná a mapu z Google Maps.

Vlnu můžete otagovat, tedy označit štítkama jenž jsou veřejně dohledatelné (narozdíl od složek které jsou pro vaše interní organizovaní), štítkem může být například jazyk




To jsou první zkušenosti. Minimálně ještě jeden díl popisu vlastnosti napíšu, už jen z toho důvodu že jsem nezmínil ani jeden fakt kvůli kterému jsem tento příspěvek začal psát :-) (pokud bude velký zájem napsal bych i další díly)

Bohužel pozvánky nemám, takže nemůžu dát, ale jakmile budu mít plánuji rozdat minimálně jednu na tomhle blogu (něco i na twitteru).

Pokud vás zajímá něco konkrétního, popište to do komentářů



Zajímá tě více?

5 komentářů:

  1. Ocenil bych v příštím díle zmínku o tom, jak probíhá sdílení fotografií a souborů. Zda je to, přes google server, nebo P2P.

    OdpovědětVymazat
  2. Doporucuju projit keynote k wave, je k videni na youtube a je tam vsechno dobre popsany... http://www.youtube.com/watch?v=v_UyVmITiYQ

    OdpovědětVymazat
  3. A teď už jen zbývá dodat, jak sehnat kontakty :)

    OdpovědětVymazat
  4. Praktický tip: použitím mezerníku můžete skákat ponových/změněných přispěvcích ve vlně :
    (možná to dej do příštího článku, je to fakt hodne praktický, zvlášť při objemnější vlně)

    OdpovědětVymazat
  5. zdravim..nemal by niekto nahodou volnu pozvanku? vopred dik pastierik@gmail.com

    OdpovědětVymazat