26. listopadu 2009

Cesta do Evropského parlamentu (2): den první

Navazuji na můj předchozí článek kdy jsem popsal den nultý. Celá cesta proběhla 25.-27.1.2009, tedy v době mého zkouškového. Větší motivaci jsem si nemohl dát, protože se mi povedly 3+1 zkouška během 2 dnů:
  • středa 9:00 Y16INS (známka A)
  • čtvrtek 8:00 YMM2 (známka B)
  • čtvrtek 10:00 Y36GT (známka B)
  • čtvrtek 13:00 Y36SIN (známka C)
dle známek mi už asi docházely síly (ale o stipendium jsem nepřišel :-)

Projekt TH!INK ABOUT IT je celoevropským projektem při příležitosti voleb do Evropského parlamentu letos v červnu. Každou členskou zastupují dva až tři bloggeři , kteří popisují aktuální situaci jak to vidí z vlastního pohledu. Přijde mi že blogy jsou v posledním roce v Bruselu in, proto právě taková to forma sdělení. Jedním z hlavních motivačních faktorů jsou věcné ceny, které obdrží nejlepší autoři - dle odborné poroty a čtenářů ty běžné kategorie jako nejlepší vůbec, autor měsíce, nejúdernější příspěvě atd. Hlavní ceny jsou: MacBook (1x), Laptop Lenovo (4x), iPhone (25x) a Flip (6x). Sice je autorů kolem 70, ale na jednu z cen nedoufám. Jsem rád že se takového projektu můžu účastnit, sbírat zkušenosti na mezinárodním poli.

A jak jsem se o projektu dozvěděl ?
Vzhledem že sleduji 443 zdrojů, které za posledních 30 dní publikovali 6 735 článků (224 zpráv denně), takže někde tam :-)
Konkrétně tato akce byla od Báry Zychové [blog]. Je to shodou okolností stejná dáma na tomto
videu, díky níž jsem vyhrál tričko Microsoft (na čase 0:20)

Edit:
Zde bych rád doplnil že takové roční psaní článku :-) může mít i své výhody. Abych aktualizoval a zároveň doplnil uvedená čísla (ke konci října, ehm listopadu (další posun :-) 2009) sleduji 440 zdrojů s 5 363 články (rozdíl není tak markatní jen došlo k odstranění duplicitních a nezajímavých zdrojů které nyní rozsahem pojmou daleko větší spektrum oblastí.

První den - Entropa !!!
Ráno jsem se probudil na sedmou hodinu, jenže jsem zapoměl zapnout večer topení (neuvědomil jsem si že je leden :-). Celý zmrzlý jsem se dobelhal ke snídani. Vybral jsem si opečené tousty, džus a něco jako kafe.



Brusel není jen supermoderní centrum, s velkými prosklenými budovami (jakožto centrum mnoha mezinárodních spolků), ale jsou zde patrné typičtější rysi - menši domky




Ve stejné ulici jako by hotel jsem objevili známou mladoboleslavskou značku..




Belgie je zemí komiksů, tak Brusel je město Tintina. Škoda že jsem nestačil navštívit speciální muzeum.




Justus Lipsius je sídlem Rady Evropské unie.


Po nalezení hotelu, proběhlo rozdání nametagů a pak došlo k představení projektu a prvním přednáškam




Z kažé země byli 2 -3 zástupci. Z České republiky jsme byli dva a ze Slovenska taktéž..
Došlo k představení projektu,přednáškách o fungování evropských medii, ukazovali jako bychom měli poprvé vidět věci jako blog, YouTube, no a tak ...



Večer jsmě měli rozchod a zhruba 1,5h na dostavení se na večeří, která se nacházela v jiné části Belgie. Cestou jsem to vzali přes Entropu. Do vnitř j bylo možné dostat přes detektor kovů a scan tašek

















Nakonec jsme jeli metrem, na to že jsme byli v Bruselu tak jsem očekával každého jak plynně mluví anglicky, tedy i zaměstnanci metra - bohužel jsem se spletl :-)
Největší legrací celého je dvojjazyčnost názvu v mapách, jedno byla franzouština a to druhé tuším vlámština





Večeře měla probíhat asi formou networkingu, jen asi mi z té východní evropy (střední evropy) se tak bráníme, že jsem nějak tvořili společnou skupinu :)





Po několika chodech a moučníku



Se konala hromadná akce do baru, kde prý nabízí hodně druhů piv. To jsem nakonec vynechala a vydal se sám na pokoj.. V tu chvíli jsem děkoval svému mobilu - zapnul jsem si GPSku a zobrazil kde zhruba mám hotel. Cestou jsem si kvůli plánovanému dalšímu dni koupil mapu a pohledy. Byl to skvěle zvláštní pocit - v tuto jsem skoro vždy (a to dělám do ted :) v pondělní podvečer seděl u počítač.. A tady si najednou chodim jen tak po Bruselu..



Po pár zavrávorání a černých myšlenkách (že mě někdo unese a pošle do jížní Ameriky) jsem byl rád za objevení hotelu.





Další příspěvek bude o dnu druhém a jak jsem se do toho parlamentu dostal...




Zajímá tě více?

3 komentáře:

  1. To by mě zajímalo, jestli těch 224 zpráv denně přečteš.

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, ale to je taky způsob jakým používám RSSčku.

    Nečtu vše, ale mám přehled - tedy z co nejvíce zdrojů odebírám a hvězdičkuju max 20 zpráv denně, z toho kompletně čtu tak polovinu.. Takže těch 224 - 400 přečtu tak za měsíc.. (i když se mi všechny hromadí od září)

    Ted jsem na 4825 zpráv měsíčně, protože se snažim to redukovat :) (ale byly časy (-15měsíců) kdy jsem byl na 13 000 :)

    OdpovědětVymazat
  3. To už zavání tím, že jenom přečíst ty titulky je jako kdyby člověk přečet hezkých pár článků. :-D

    OdpovědětVymazat