26. ledna 2010

Google Reader umí sledovat změny na webech bez RSS

Google Reader (online RSS čtečka) dosud umožňovala sledovat jen webové stránky, které měli RSS feed (extrakt obsahu pro programy, které obsahuji informaci o nových článcích). Z počátku jsem hledal RSS klienta, který by umožňoval sdílet metadata o již přečtených feedech, což je nesmysl a daleko lépe to řeší online čtečka (není vázané na nainstalování na PC, lze používat v mobilu atd), takže jsem už tři roky spokojeným uživatelem.

Google přišel s novinkou v podobě sledování změna na běžných stránkách. Vcelku nenápadná funkce vkládá opět nový rozměr pro práci s daty. Už nyní jsou pro mě vstupním portálem dvě hlavní jednotky: GMail (email + kalendář + todolist) a Google Reader (právě vstupní jednotkou #1 by měl v budoucnu mít právě Google Wave, no uvidíme)

A k čemu to může být dobré? Upevníme Google Reader do pozice sledovače a upomínače všech našich kroků na internetu (už nyní sleduji @replies na twitteru, aukce, nové položky v knihovně, informace ze školy, zajímavé fotky přátel, dokonce jeden z vyučujících známky nabízel jako RSSko)

Takže malá případová studie:

Vydavatelství CPress nabízí každý týden 50% slevu na vybraných cca 10 titulů. Rád bych měl přehled co je zrovna ve slevě a o co mám zájem. Myslet na to, že bych měl každé pondělí (úterý, středu, ..) navšítvit určitou webovou stránku je nemyslitelné. Takže stále nosim v hlavě a občas si vzpomenu (třeba když dělám důležitý projekt) - to je ovšem neefektivní.Takže si vše co nás zajímá, vložíme na jedno místo (jakýsi INBOX z GTD)


Vlevo do Add subscription vložíme odkaz na webovou stránku (v našem případě na http://knihy.cpress.cz/edition.asp?code=HappyWeek ). Reader nám oznámí že se nejedná o feed a zda ho chceme vytvořit.. (takže Create a feed)



Pak je vytvořen jakýsi virutální feed http://www.google.com/notificationservice/webchanges/webfeeds/17641713522733103427  Jakmile je provedena větší změna, systém to vyhodnotí jako nový obsah.


Rád bych připoměl že velikost periodicity bude realizovaná jako u RSS. Čím více má odběratelů, tím častěji se načítá

zdroj: http://googlereader.blogspot.com









Zajímá tě více?

8 komentářů:

  1. Mě to nefunguje

    Vaše vyhledávání nenalezlo žádné odpovídající kanály.

    Návrhy

    •Ujistěte se, že jsou všechna slova správně napsána.
    •Vyzkoušejte jiná klíčová slova.
    •Vyzkoušejte obecnější klíčová slova.

    A jediná možnost je "Návrat k objevení kanálu", což není to, co popisuješ. Zkoušel jsem to na Viditelném Mackovi i na tvém příkladu. Kde dělá mladý soudruh z NDR chybu?

    Add subscription je doufám český Přidat odběr.

    OdpovědětVymazat
  2. To je jedna z nevýhod aktuálního stavu Google - omezení funkcí pro některé lokální verze, protože nedošlo k přeložení.

    Zatím je tato funkce dostupná nejspíš v anglické verzi.

    OdpovědětVymazat
  3. Takže myslíš přepnout do angličtiny, zadat a pak zase zpet do CZ?

    OdpovědětVymazat
  4. Sorry, byl jsem moc rychlý. To přepnutí, zdá se funguje. Zkusil jsem i tvůj link na slevu knih a už se tam objevil i nový příspěvek z webu CC.

    A díky za radu. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Nebo se dá využít aplikace, která byla přímo napsaná pro sledování změn na webu. O změně tě může upozornit i pomocí sms:
    http://webwatch.metait.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Mně to nefunguje ani po přepnutí na angličtinu. Přepnul jsem to v nastavení Googlovského účtu, ale Reader byl dál v češtině. Tak jsem přepnul ještě i zvlášř Reader a pořád stejné:

    « Return to feed discovery
    Your search did not match any feeds.

    Suggestions

    - Make sure all words are spelled correctly.
    - Try different keywords.
    - Try more general keywords.

    OdpovědětVymazat
  7. Bohužel, tato funkce v Readeru už není

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to mě tedy Google trochu zklamal :( Děkuji za odpověď.

      Vymazat