24. února 2010

Zhodnocení roku 2009 aneb za 15 věcí DÍKY

Po přečtení prvních zhodocení roku 2009 (třeba Petra Máry nebo Lukáše ) jsem se taky rozhodl zpětně ohlédnout za uplynulým rokem pohledem "co se asi povedlo". Důvod proč píši "asi povedlo" má jeden záměr - každý jsme jako člověk jiný a co můžu v mém případě připadat jako úspěch, může někomu jinému připadat jako malichernost (s příhlédnutím ke svým jiným úspěchům nebo vyzáváním jiných hodnot - rodiny, víry, osobního rozvoje atd.)

Předně bych rád zavzpomínal na začátek nového rok (tedy na Nový rok) 2009 o kterém se mluvilo jako o roku krize. Toto škatulkování ve mě budilo respekt toho co přijde. To že to bude rok změn (bakalářka, nová škola atd) jsem očekával, ale že to se ponese v takovém rytmu samby bych dopředu neodhadl. Navíc pokud se o tomto roku mluvilo jako přelomovém, tak to mohu potvrdit - jednalo se o můj nejlepší rok...

1) Evropský parlament
Spolu se @suchosch'em jsme se přihlásili do Evropské blogovací soutěže u příležitosti voleb do Evropského parlamentu, připadal jsem si jak reprezentant hokeje nebo fotbalu, protože v daném spolku jsme zastupovali ČR (což v té době byl hit, posuďte sami- předsednictví EU, plynová krize, Entropa, Václava Klaus a jeho připomínky Lisabonské smlouvy). S tím byla spojena dvoudenní návštěva Bruselu, poslechnutí workshopů (které byly ve stylu: hej lidi, objevili jsme blogy a plno videí na YouTube, koukejte jak se s tím dá pracovat) a konečně návštěva Evropského parlamentu. První příspěvky mých zážitku jsem napsal zde (label cestoavni na blogu ). Byla to naprostá bomba, protože jsem si jen tak odletěl, o nic se nestaral (letenky a hotel byly koupeny a bookovany). Navíc jsem čekal že nám ukážou budovu a půjdeme do McDonald's - kdepak dosali jsem novinářské průkazy a mohli jsem se volně pohybovat po budově, navíc jsme v jedné zasedací místnosti strávili cca 3h. Více snad popíšu v posledním díle, který se objeví snad co nevidět.


Pokud se chcete zůčastnit 3.běhu soutěže Think about it, tak se přihlašte zde
http://development.thinkaboutit.eu/


2) Soutěže studentských startupů na WebExpo 2008
Na podzim roku 2008 jsem se zůčastnil soutěže o nejlepší studentský Web 2.0 startup. Nakonec jsem získal druhé místo. Byl jsem pozván k děkanovi Provozně ekonomické fakulty, se kterým jsem strávil asi hodinu v přátelském rozhovoru (při kafi) jsem si popovídali o tom co plánuju dělat,co nabízejí na ČZU či do jaké míry chci realizovat startup a jaké mám další projekty. Pěkně strávené čtvrteční odpoledne

WebExpo 2009

3) Návštěva Rotterdamu
Jak jsem napsal, od ledna jsem blogoval (vždy poslední den termínu ze sebe vymáčkl jeden článek) a popisoval jak vnímám volby do Evropského parlamentu (asi se tam projevil můj pesimismus a zlomená hůl nad českou vládou). Všichni účastnici nakonec byli pozváni do Rotterdamu na slavnosti vyhlášení. Nejdříve jsme letěli do Amsterdamu, a pak se přesunuli vlakem. Ačkoliv jsem ani za píď nedoufal v nějaké umístění (spíš jsem skromně říkal zda mě rovnou nevyhodí - přeci jen nejsem žurnalista, psavec nejsem vůbec a moje angličtina je Shakespearovi podobná v jedné věc - taky byla dosud nepochopena ;) Takže když řekli moje jméno, tvářil jsem se opravdu překvapeně, kdo by řekl že budu mezi nejlepšími evropskými bloggery, kteří se účastnili. Certifikát se hodí a iPhone taky ;-)


4) Soutěž o nejlepší reklamu pro mBank
Díky Kryšpínovi (až budu dělat chci zrežírovat reklamu,tak mu určitě napíšu) a desigportalu jsem objevil soutěž mBank "o nejlepší reklamu na jejich produkty". Protože mám částečně technický a "umělecký" základ rozhodl jsem zůčastnit. Nakonec jsem zrealizoval toto video, které bylo v silné konkurenci vybráno jako 2. nejlepší místo. Na vyhlášení jsem jel rovnou z letiště - což bylo trochu jak z filmu (čti špatného filmu), ale v realném životě má to svoje kouzlo (přijet z cizí země, plný zážitků, s cenou, a jít si pro cenu další ;)



5) Bakalářská práce a titul Bc.
Od konece ledna jsem psal bakalářku Firma pracující v prostředí Google. Za tohle téma jsem velice rád i když jsem ho na jiné katedře - ekonomiky. Většina mých spolužáků psala bakalářku jenom aby něco "měla" a tématem často byly "CMS, eshopy a jiné populárně-oblibené webové aplikace". Mým cílem bylo vytvořit materiál, který shrne mnoho roztříštěných informací, který zároveň okomentuji vlastními slovy. Nevím do jaké míry se to povedlo, ale odměnou jsou mi věci kdy kamarádi si ukládají že si ji jednou přečetou nebo se dozvím že jsem tam dal zajímavé informace a zda nemám ještě nějaké tipy. V neposlední řadě jsem rád i za známku A :-) Konečně dotáhnutá nejviditelnější školní úspěch - ty tři znaky před jménem . Nyní se snažim o čtyř znakovou obdobu.


6) Měsíc na jihu Anglie
Na celý červenec jsem si naplánoval jazykový pobyt na jih Anglie - konkrétně do Hastings. Nakonec jsem zjistil že čtyři týdny bylo dost, takže jsem město, měl celé prochozené ;-) Konečně jsem viděl Londýn ( typu Big Ben, Londýnské oko), navíc jsem navštívil Národní Galerii v Londýně a Britské muzeum (na vlastní oči jsem viděl Rozeckou desku !!). Samozřejmě nesmím zapomenout že jsem si oprášil angličtinu (z dob nečinnosti střední školy), poznal lidi z jiných zemi (hlavně španělsko, polsko) a hlavně prožil zážitky..



7) Koncert Madonny
Na srpen připadl koncert Madonny. Ne levný lístek jsem si koupil už v únoru. Možná si říkáte že tato zpěvačka má svoje nejlepší léta za sebou nebo že již není nejlepší zpěvačkou. Ano v tomhle s váma mohu částečně souhlasit.Ale chtěl jsem zažít show, cirkus a zábavu se jménem Madonny. Nakonec jsem rád že jsem tento koncert navštívil




8) Poznání nových osob
Jednozačně zde musim zařadit potkání zajimavých osob, které mě svým způsobem obohatily a se kterýma jsem strávil velmi příjemné chvilky, za což jim děkuju - jde o Alenku N., Káťu K. a Vendy N. (doufám že dle zákona akce a reakce měla moje osoba také nějaký vliv a mohl jsem také přinést něco nového :)


9) Změna univerzity - z techniky ČVUT na business VŠE
Tři roky je krátká doba, ale nějak jsem vnitřně potřeboval změnu - stylu učení, pohledu na věci, předmětu, přístupu. Navíc jsem na ČVUT FEL nenašel vhodný studijní program, proto padla volba na informační systémy a technologie na VŠE. Zatím jsem za tuto změnu vděčný, protože nové prostředí, motivace, lidi a pohled na věc z jiného úhlu pohledu je užitečná věc. A dalším důvodem je snížit závislost budoucí pracovních 50let na počítači (což v managementu jde dobře a vyděláte nějakou tu kačku ;)


10) Soutěž Vodafone Park
Červený operátor při spuštění svého portálu Vodafone Park (mix iGoogle + Facebook + oficiální portálu) vyhlásil soutěž o nejlepší gadget aplikaci. Protože jsem měl dlouho zálusk na jednu aplikaci týkající se programu kin, neváhal a přihlásil jsem se. Nakonec jsem vyhrál první místo :-)
Takže pokud chcet vidět co dávají v nejbližší hodině nebo dnes večer od 19h, můžete velmi snadno tyto informace najít. Navíc můžete filtrovat daný film a zjisti v jakých kinech se hraje. Aplikace zKina doKINA je dostupná ve Vodafone Parku


11) Přednáška na WebExpo
Při jednom květnovém BuzzMeetu jsem prohodil pár slov s organizátorem akce WebExpo Vaškem Stoupu a nakonec jsme se předběžné domluvil na řednáška na téma Google Apps pro firmy nevzbudila emoce, někomu se líbila, někdo si stěžoval že šlo jen o úvod nebo

12) Užší členem GUG
V době před prezentací na WebExpo jsem se se zkontakovatl s Danem France, ohledně jeho plánu místních GUGů a mého nápadu studentské organizace Google. Slovo dalo slovo a stal jsem se interním členm Google User Group (z čehož plynou jen samé výhody ;)



13) Členství IDElity a tvorba marketingové strategie pro Vodafone
Díky mimoškolním aktivit nového prostředí jsem se stal členem IDElity - skupiny lidi pro podporu podnikání. Pravidelnou návštěvou jsem se dozvěděl plno zajímavých informací (od pana Frolíka z Linetu nebo Vladimíra Kováře z Unicornu), zároveň jsem měl možnost pracovat na firemní projektu. Zadání bylo z mého oblíbeného Vodafone (kde jsem předtim soutěžil o gadgety ;). S Martinem Sovou jsme si vybrali marketnigovou strategii pro studenty. Za měsíční projekt jsme se několikrát podívali na do centrály, podívali se na reálná data/statistiky, mohli komunikovat s lidma z praxe a zároveň přednést naše nápady (akce Vodafone Student). Ne málo našich nápadu a postřehu bylo originálních, vhodných k okamžitému použiti (za minimální náklady). Takže ted nyní očekávám, kdy (naše kampaň začíná od zaří) uvidíme myšlenky v akci.


14) Double přednáška na VŠE s ředitelka pobočky Google CZ Taťánou le Moigne
S přechodem na VŠE jsem se těšil na přednášky s Petrem Koubským a jak jsem zjistil mé očekávání bylo oprávněné. Velmi dobře informačně / tématicky zvládnuté přednášky byly korunovany, když jsem v 8.týdnu mohl mít přednášku na téma Google pro studenty s ředitelkou firmy Google. Shrnul jsem zhruba na 40minut novinky (kdy několikrát jsem byl opraven, třeba že Google Wave není beta ale alfa ;), no zbytek hodiny vyplnila Taťána le Moigne povidání o svých zkušenostech, názorech atd.





15) Econtech
Škola nabízí pro studenty hodně mimoškolních aktivit. Dalším z nich je Econtech, který kombinuje týmy z VŠE a ČVUT FEL (takže teoreticky mě celého ;)
Z vypsaných témat jsem si vybral zadání s názve: Marketingová a technická analýza srovnání operačních systémů HP-UX versus AIX na trhu. Protože jsem si chtěl zkusit něco nového (co mě baví), udělal jsem analýzu chování uživatelu na internetu (statistiky / twitter / google / atd). Z toho jsem udělal pěkné tabulky,grafy a závěr. Nakonec jsme jako tým skončili na třetím místě, ale byli jsme pochválení za neotřelé řešení (prostě jsem se na problém podíval z jiného úhlu pohledu ;)


Rok 2009 byl také pro mě rokem
  • ve kterém jsem celý rok používal iPhone
  • kalendář se nesl značkou Moleskine
  • definitivně jsem se rozhodl víc pít vodu z kohoutku
  • objevil jsem dokument Tajemství
  • začal se částečně řídit podle GTD
  • Twitter jsem zanesl více co svého života



Zajímá tě více?

5 komentářů:

  1. Divím se, co všechno se dá stihnout za jeden rok. To já se můžu zahrabat :D Taky jsem měl o roce 2009 jen minimalistický článek. Jinak gratuluji ke všem úspěchům... Věřím, že to dotáhneš daleko a s radostí budu číst o dalších aktivitách.
    P.S. Jinak díky za důvěru, že by ses ozval kvůli reklamě.

    OdpovědětVymazat
  2. Člověk by si řekl, že je to až nemožné. Chápu naprosto, že píšeš, že je to tvůj nej rok! Gratuluju a smekám velice hluboko svůj klobouk.
    Jak už napsal kryšpín: Naprosto nepochybuju, že to daleko dotáhneš!!

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za příspěvky, ano když se na to podívám zpětné je toho hodně (všeho moc škodí ;) zároveň se mi nic nechtělo dělat v lednu 2010 protože překonat to je málo reálné ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, Ty jsi měl teda hodně nabitý rok! Gratuluju ke všem úspěchům a přeju, ať se i nadále tak daří. ;)
    A docela mě překvapila změna školy! Vyptával jsem se tě, jaké je to na ČVUT, a nakonec volba přece jen padla na VŠE... a teď se dočtu, že na VŠE zamířil i Ty.

    OdpovědětVymazat