13. června 2010

Byl Leonardo da Vinci geek nebo nerd ?

Pokud bychom měli označit renesančního malíře nálepkou dnešní doby, jednalo by se o příhrádku geek nebo nerd? A co vlastně tyto až mystické značky znamenají? Pojďme se na to chvíli podívat...


Historie
V každé době existovala skupina lidí, která v něčem převyšovala ostatní. To něco bylo spojené s myšlením a zkušeností. Tedy pokrok, který určoval a posouval další generaci společnosti.

Pravěk - v této době lidi nehleděli na jídlo zda jim chutná/nechutná, hlavním cílem bylo nasytit se a nezemřít. Většina lidí sbírala kořínky a jinou zeleninovou potravu, ti jiní chodili na lov, uměli sestavit luk a rozdělat oheň. Tato skupin často obsahovala muže (statečnější?), kteří byli většinou starší (zkušenosti?).
Takže máme lovce.
(kteří ostatním přidali divní - sakra proč se chceš nechat zabít kvůli jídlu...)




Antika - lidstvo se posouvalo a bylo nutné odpovědět na pár otázek ohledně bytí/nebytí. K hlavním představitelům řecké inteligence patřili filozofové/matematici. Zabývali se věcmi, které nás ovlivňuji doteď (např. Eukleidovy Základy o geometrii)
Takže máme filozofy+matematiky
(kteří ostatním přidali divní - "proč řešíte věci které nejsou aktualní" - a vida jak nadčasové myšlenky to byly)

Renesance - shodou okolností i když jde o návrat k antice, tak důležitou roli hrají malíři - dochází k objevení zlatého řezu, použití perspektivy,
Takže máme umělce
(kteří ostatním přidali divní - proč taky pořád něco malovat, bláznivé vynálezy, proč raději nejít do šenku)


Novověk - moderní doba jistě souvisí s parními stroji, elektřinou a výpočetní technikou. Vzhledem k tomu že se ze dvou prvních staly komodity dostupné pro všechny, bez schopnosti využít znalosti s tím spojené, lze vnímat jako nejdůležitější část lze právě výpočetní techniku.
Takže máme IT odborníky
(kteří ostatním přpadají divní - proč stále řešíte ty technologie, bavíte se o tom atd)






Jak na tom byl Leonardo ?

Leonardo byl typický renesanční člověk,který se věnoval malířství, zkoumal přírodu, sochal sochy, vynalézal, zajímal se o hudbu, architekturu a mnoho dalšího. Z toho jak já chápu dav pojmy, tak bych ho řadil mezi geeky, tedy člověk který se zajímal aktivně o moderní technické novinky, zůstal nepochopen a jeho práce je ovlivněna i několik století po jeho smrti.

A proč nebyl nerd ? Protože stále byl renesanční člověk a dbal i o svůj zevnějšek, snažil se jíst zdravě a sportoval. Nerdi jsou spíše lidi natolik zabráni do svého oboru lidského snažení, že neznají svět okolo




Geek obecný (Geekus geekus) v dnešní době ?

Tak jak si můžeme myslet. Pro okolí zůstává nepochopen, jenže pro mnoho lidí je neviditelnou cestou pokroku. Nebýt geeků, neměli bychom posun v IT tam kde je ted. Například Biil Gates (founder Microsoft) nebo (co -founder Apple) jsou typičtí představitelé.

Takže važte si geeků dokud tu ještě jsou - až budou druhem vyhynulým nastanou dvě možnosti.
Buďto úplný konec světa nebo nová znalostně-myšlenková revoluce - kde zas přijdou jiní - nepochopení...






Zajímá tě více?

1 komentář:

  1. Zajímavý náhled, který mě přivedl na tuhle úvahu: že v IT světě se vlastně odehrál a odehrává takový zrychlený vývoj opisující historii několika posledních století. Třeba internet: začalo to “renesančními” lidmi, kteří zvládali všechno (Lučavič si nakreslil logo Seznamu ve Photoshopu sám, a pak server provozoval v obýváku), vývoj ale šel dopředu, za chvíli byl internet ovládnut komercí a spekulanty, přišla obdoba tulipánové horečky - dot.com bublina. Pak se vyvíjel ve znamení stále větší profesionalizace, až se po určité době začaly objevovat nové myšlenky a náhledy - příchod sociálních sítí a bourání starých struktur by se dal tak trochu srovnat s osvícenstvím, francouzskou revolucí.. Což by znamenalo, že teď jsme na internetu někde na úrovni počátku první průmyslové revoluce.. To by myslím nebyla zas tak špatná vyhlídka...

    OdpovědětVymazat