12. března 2008

Ivo Lukačovič na FELu (online text)

Zdravim, budu se snažit zprostředkovat to nejzajímavější a nejdůležitější co se stane na dnešní přednášce Iva Lukačoviče.

10:57 - za chvilí to začne, chystají se reklamy na Seznam.cz
10:59 - přichází Ivo Lukačovič, mé prognozy se vyplnily, je zde plno lidí
11:04 - úvodní slovo má děkan
11:07 - stále má slovo děkan (dělá si reklamu na FEL), Ivo se usmívá :)
11:09 - pan Bloch mluví o Lukačovičovi jako studentovi, vzpomína na jeho semestrální práci v Javě (podzim 1998), když se ho zeptal pan Bloch proč nechce umět Javu, Ivo odpověděl, že nechce být programátor, ale milionářem
11:14 - pan Bloch říká až bude fakulta informatiky(bouřlivý potlesk), tak v prosklené vytríně bude jeho semestrální práce a jeho bysta :)
11:16 - Ivo mluví o Javě, že to není ono, jelikož neumožnuje co Cčko a Perl.
(dále bez času)
- strávil tu 7let a dostal se do 4.ročníku (jeden rok na fakultě strojní, protože chtěl být letecký konstruktér).
- na strojní fakultě ho nejvíce bavilo programováni. V jedné z hodin se mu podařilo naprogramovat 3d převodovku, která se pohybovala, byla kompletně nasvícena.Vyučující byl nadšen a sám uznal že ho je na strojní fakutlě škoda
-bohužel přestupní termín na fakultru elektrotechnickou byl již uzavřen, proto Ivo napsal přímo děkanovi dopis spolu s disketou na které byl jeho vizualizace převodovky (na 5,25'' disketě)
- Za nedlouho se ozval samotný děkan, že je přijat na FEL
- internet jako zpětná vazba, zajímal ho více email, gopher než online (textové) hry, na internet se dostali pouze lidé, kteří měli v plánu ho využít pro vědeckou činnost (nacházel se v Zikově ulici na proti FELu)
- hlavní podnětem byl vznik yahoo (kancelář měl v ložnici svých rodičů)
- 1.rada DRTIVÁ VĚTŠINA LIDÍ DÁ NA VĚCI JAK VYPADAJÍ, NE JAKÉ JSOU
- 2.rada DĚLEJ CO TĚ BAVÍ, PENÍZE PŘIJDOU SAMY (Michael Phillips, z knihy 7 zákonů peněz)
- 3.rada KAŽDÝ Z NÁS MÁ V HLAVĚ DVOUJÁDROVÝ PROCESOR(intuice a logika)
- intuice ... odpovídá na otázky, kdy logika selhává, občas je to důležitější než logika (zda se odstěhovat, zda si najít lepší práci) > nezapomínejte že máte srdce
- mluví o ropalizaci, kvůli vzrůstající ceně ropy (zvyšuje se cena hmotných produktů)
- příklad mrtvých dat, (např. videa uploadována na internet, která jsou viděna pouze 1x, či privátní fotografie uživatelů) je více a více dat, ale třeba pouze 1% vydělává, takže rostou náklady na provoz (chlazení, točení disků)
- mobilní internet, zařízení se kterým se připojíte kdekoliv a kdykoliv, je to podmíněno snížením ceny a vzniku použitelného zařízení (udává přiklad iPhone)
-internet vidí jako flexibilní medium, kdy můžete dělat co chcete v danou chvíli (srovnání TV a streamu, jelikož můžete sledovat co chcete), hlavním tlakem jsou uživatelé
-Dává přiklad, když doma budeme mít několika gigovou linku, velkou plazmovou televizi, legálně si stáhnete film, který chcete, tak "proč proboha byste sledovali Novu" (smích v sále)
-závilost na dopaminu a adrenalinu vyvolávána vnějšími podněty: IM, email, SMSky (ve stručnosti, když nám přijde SMSka, máme vnitřní pocit štěstí)
-sběratelství (lidé stahuji, vyměnují, jenom pro ten pocit, mnohdy nestačí data zpracovat = filmy zkouknout)
-hra na procenta (sledujeme na monitoru pokračující stav udaný v procentech, napřiklad při stahování dat, formátovaní disku)
-konec

Všichni zůčastnění, dostali při odchodu malou poznornost (bílou tašku s tužkou, letáčkem, tričkem, blokem a nabídkou pracovních příležitostí)


Zajímá tě více?

7 komentářů:

  1. Ja ho osobne moc nemusim, ale jeho prenasku bych vyslechl rad. Treba priste, tentokrat to nevyslo. Dik alespon za komentar.

    OdpovědětVymazat
  2. Tsky jsem byl, jen jsem cekal spise neco o Seznamu samotnem, Ivo to pojal spise jako vizionar, ale bylo to celkem funny;)

    Ja bych si odnesl jeste jednu radu: dsotudujte FEL -> budete multimilionari, kdyz Ivo nedostudoval a je milionar;)

    OdpovědětVymazat
  3. Na seznamu.cz mám nejraději jeho tvůrce -(a pak asi freemail a mapy :)

    Pokusim se shrnout v dalším článku to nejzajimavěši + dodat fotky

    O seznamu.cz už bylo téměř vše řečeno na podobné přednášce v Brně, je nesmysl se proto opakovat, proto to pojal jak to pojal. Dokonec jsem za ty vize velmi rád, protože v dosti věcech se trefil.

    OdpovědětVymazat
  4. Super, díky za článek.
    Neobjeví se někde i video z akce? Rád bych se na to podíval :).

    OdpovědětVymazat
  5. Je možné, že na interentu bude, viděl jsem někoho z čvut s kamerou, ale nevim zda to nahrával cele, či si dělal pouze záběry pro budoucí použití (reklama, či shrnutí celkově veletrhu,) Nebojte, napišu o tom ještě určitě článek

    OdpovědětVymazat
  6. Jasne vizionarstvi neni spatne, jen pak prednaska s nazvem "Seznam.cz jsem zalozil vlastne nahodou" moc nedava smysl:-) Ja tam sel prave kvuli tomu, ze uslysim neco o Seznamu vice, tu Brnenskou jsem videl jen tak uryvkovite a hlavne ty vize uz jsem cetl na blogu... Ale neva urcite lepsi, nez jini prednasejici:))

    Jinak souhlasim, taky na Seznamu nejradeji tvurce:-)

    OdpovědětVymazat
  7. ad. "budete multimilionari, kdyz Ivo nedostudoval a je milionar;)" -jenže on už je miliardář, takže bych to s tim studováním tak nehrotil... :-]

    OdpovědětVymazat