11. března 2008

Seznam.cz na FELu

Zítra v rámci veletrhu zaměstnání IAESTE na ČVUT FELu, bude mít přednášku Ivo Lukačovič, zakladatel Seznam.cz a bývalý student fakulty elektrotechnické. Pro samotné naplnění své vize, prvního (a stálé jedničkou) českého internetového portálu, svá studia nedokončil. Myslím že, on je jednim ze živoucích důkazů toho, že mít vysokoškolský diplom neznamená vše. Naopak vytvořit opravdu velkou věc v dnešní době může skoro již student základní školy, stačí jen chtít, mít dobrý nápad, odvahu a štěsti.

IAESTE jsem se zůčastnil minulý rok, a přišlo mi to velmi úsměvné. Vyplašení studenti chodi od stánku ke stánku (vypada to jako menši Invex), dostavají hromadu letáků, propagačních předmětu jako jsou propisky, bonbony a kalendáře. Vyplašení studenti chodít sem-tam, nevědí jaká firma je ta pravá, protože jsou opravdu všechny stejné, nabízejí teměř identické pozice za stejných podmínek (nároky, plat, bonusy).

V očních hladce oholených a správně upravených (zakravatovaných) náborářů je vidět, že jsou to pouze HEADHUNTEŘI aneb lovci mozků co se snaži do svého stáda ulovit nějakého terno mládence, který jejich firmě zajistí zisky a jemu povýšeni.

V očích všech studentů ovšem kraluje pár firem, a zájem o ně je veliký. Mezi nimi vévodí třeba Google (potvrzují to i nedávné žebříčky, vysoko bylo IBM, Vodafone), který nepřímo - leč daleko chytřeji svoji náborovou akci zastřešuje setkání s odborníky. Minulý rok, když nás navštívil Vint Cerf - otec internetu [přesněji stvořitel protokolu TCP/IP] tak se také zmínil jako BTW "Google Hiring" :-) Tyhle akce mají daleko větší smysl, protože zvyšují prestiž samotného zaměstnavatele, který si pak může vybírat jen ty nejlepší..

Po téměř identických stopách jde Seznam.cz se svým "vrchnim evangelistou" (člověk který posuzuje jakým směrem se firma bude ubírat) Ivem Lukačovičem připravuje přednášku na téma "Seznam jsem založil vlastně náhodou". O Seznam.cz není na FELu takový zájem(před rokem byl také jednim z mnoha, měl vlastní stánek, vlastní tužky, vlastní dotazníky,..), ale o jeho tvůrce bude obrovský zájem a dopředu předpovídám že přednášková sín bude narvána. At už kvůli tomu, že zhruba 13lety se Ivo nacházel ve situaci jako dnešní studenti, či kvůli jemu samému (člověk který založí a dobře vede firmu jako je Seznam, musí mít velké charisma) či kvůli Seznamu jako takovemu, jedno je však jasné letošním neoficiálním králem IAESTE bude SEZNAM.CZ


Přednáška je zítra 12.3.2008 od 11h, ČVUT FEL , Technická 2
přednášková místnost 209



Podle toho, do jaké míry to bude možné, pokusil bych se udělat online živý komentář z akce.


Zajímá tě více?

2 komentáře:

  1. Neni k tomu prosim te nekde videostream? Zatim jsem nic nenasel.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi ne, kameru tu nevidim, je možné že akorát bude zaznam dělat Audiovizuální centrum CVUT, pokusim se blognout o tom nejdůležitějším

    OdpovědětVymazat